KültürManşet

Lozan Mübadelesi’nin 100. Yıldönümü’ne özel film: Paramparça

Konusu İzmir ve Mersin'de geçen Paramparça isimli filmin yönetmeni Nurdan Tümbek Tekeoğlu, filmini Lozan Mübadelesi’nin 100. Yıldönümü için çekiyor.

Lozan Mübadelesi’nin 100. Yıldönümü için çekilecek Paramparça isimli filmin yönetmeni Nurdan Tümbek Tekeoğlu verdiği röportajda şu açıklamaları yaptı:

Yönetmenlik yaptığınız ikinci mübadele filmi. Niçin mübadele filmleri yapıyorsunuz?

Çocukluğumda ailemde anlatılan mübadele hikayelerinden çok etkilendim. Hep acılar, zorunlu terkedişler, parçalanmış aileler, üzüntüler, sil baştan başlayan yaşam mücadeleleri. Gerçekten çok zor. Sanırım bu zorlu hikayeler bizim genlerimize işledi.

Ayrıca ben üçüncü kuşak mübadil torunu olarak 2017’de çekimini gerçekleştirdiğim İKİ YAKA YARIM AŞK isimli kısa filmimle yarım kalan hayatları, mutlulukları anlatmaya çalıştım. 40’ın üstünde ulusal ve uluslararası festivale seçilen filmim “Bein Connect”te izlenebilmektedir. 20’nin üstünde ilde ve ilçede mübadil derneklerinin ve belediyelerin davetiyle filmimizin gösterimi yapıldı. Duayen sanatçı SELDA ALKOR ile il il dolaşıldı ve mübadillerle buluşuldu. Filmimin Mersin’de gösterimi sırasında İhsaniye Melemez Giritlileri Derneği Başkanı Cahit Arseven’in anlattığı mübadele sırasında birbirinden ayrılmak zorunda kalmış aile üyelerinin hikayeleri bizi çok etkiledi ve Lozan mübadelesinin 100. Yıldönümüne yönelik bir film hazırlığına giriştik. Filmimizin ismi PARAMPARÇA. Duayen sanatçımız SELDA ALKOR yine bizimle. Filmi 2021’de çekeceğiz ve 2023 Ocak ayı itibarıyla gösterimlerimizi yapacağız.

Filmim için çekim harcamalarına destek olsun diye FONGOGO Kitlesel Fonlama Sitesi’nde kampanya başlattım. (Linki https://fongogo.com/Project/paramparca-2) Masraflı bir film ve Mersin ile İzmir’de çekeceğiz. Herkes’ten destek bekliyoruz. Masraflı bir film ve işimiz çok zor.

Filminize mübadil dernekleri ve iş insanları destek veriyor mu?

Evet. Lozan Mübadilleri Vakfı, Bodrum Giritlileri Başkanı Zehra Denizaslanı, İhsaniye Melemez Giritlileri Başkanı Cahit Arseven,Mudanya Giritlileri Başkanı Hüseyin Türker,Girit Federasyonu, İzmir Giritlileri ve Mübadilleri Derneği Başkanı Zafer Güzelkasap, Mersin Giritlileri Başkanı Yaşar Güngör , Adana Giritlileri Başkanı Selma Kırançeşme şimdilik ilk aşamada
destekçilerim. Ruyiad Başkanı Ayla Erdim de desteklemek istediğini söyledi . Benjamin Button kadınları da her zamanki gibi destekçim. Ek olarak Hüsnü Özyeğin, Lütfü Aygüler ve Ümit Boyner de Girit mübadilleri olarak bireysel desteklerini sundular.

Son olarak sanırım Fatma Kayacı’nın Bilinmeyen Hikayesi isimli bir belgeselin yapımcısı idiniz.

Evet. Eşim Orhan Tekeoğlu’ un yönetmenliğinde çekildi. 30 sene yayladan inmeyen Fatma Kayacı ve onun doğa ile ilişkisi. Zaten kendisi yılın kadını seçilmişti Tonya’da. Pandemiye rağmen çektik.

Hep filmlerinizde kadın hikayesi işleniyor. Bu kadınlarımız adına önemli bir fırsat. Bunun belli bir sebebi var mı?

Ana konularımız hep kadın ve doğa ağırlıklı. Mübadele de benim ilgi alanım. Zira 3. kuşak mübadil torunuyum. Sosyal meseleler ile ilgileniyoruz. Tisva Vakfı’na yaptığımız 7 Kibele de mikrokredi alarak kendi işlerini kuran 7 yoksul kadını anlatıyordu.

Bu sene “Uluslararası Rotary 2420. Bölge Guvernörü Gaye Binark” sizi yine Rotary Kısa Film Başkanlığı’na seçti. Bu sene “2. Örsçelik Balkan Rotary Kısa Film Yarışması”nı düzenleyeceksiniz . Geçen yıl konusu “Kadına Şiddet” idi. Bu sene konusu nedir?

Konusu çevre olacak. Ekip arkadaşlarım Aysun Azak ve Murat Sevinç ile düzenliyoruz. Çok önemli isimlerden oluşan bir ön ve ana jürimiz var. Çevre ile ilgili filmler en geç 28 Şubat’ta afişte belirtilmiş olan adreste olmalı.

Film projeniz hem mübadiller hem de Mersin adına çok önemli. Niçin Mersin?

Çünkü bu projenin çıkma noktası Mersin. Bu konu tamamen Mersin’imizin İnsaniye Mahallesi Melemez Köyü’ne ait. Özellikle Tarsus’un doğal dokusu, sokaklarının yapısı da konumuza çok uygun. Bir bölümü İzmir’de çekilecek olan bu film projesi Mersin adına çok önemli bir proje ve Mersin’imize de bu şekilde hizmet etmek amacındayız. Bu tarz hikayeler gibi Anadolumuzun her yerinde bizi anlatan inanılmaz hikayeler var. Mersin ve Tarsus’umuz da bunlardan biri ve bu şekilde projeleri hak ediyorlar. Film sektörü sadece İstanbul’dan ibaret değil. Anadolu’yu da bu şekilde sektörün içine çekmek arzusundayız.

Başka projeleriniz var mı?

Benim Beyoğlu ile ilgili bir belgesel ve Orhan Tekeoğlu’nun bir uzun metraj projesi var. Hayırlısı diyelim.

Teşekkürler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir